Om mig

Jag heter Janina Nilsson, är född 1981 och uppvuxen i Stockholm, Sverige, där jag fortfarande bor.

Sedan examinationen på Konstfacks linje Keramik och Glas våren 2013, har jag fortsatt mitt arbete i min ateljé, belägen i porslinsfabriken i Gustavsberg och förening G-studion.

Mitt arbete handlar ofta om en berättelse, fantasivarelser och fantasivärldar och visar sig i illustrationer, skulpturer, bruksföremål och stop-motion filmer och det material jag arbetar mest med är keramik.

Min inspiration hämtar jag från sagor, filmer, drömmar och spel med teman som handlar om; fantasifulla föreställningar och fenomen, andra världar och dimensioner, apokalyps teorier och fantasi varelser. Jag inspireras också av naturen, surrealismen och  industrialismen, genom en romantiserad bild av hur fabriker och den nya tekniken kan förverkliga storslagna drömmar, spinner jag fantasivärldar. Maskinestetik och syntethår är två återkommande ingredienser som ofta ingår i mina annars ganska organiska varelser och fantasivärldar, som en slags förklaring till hur eller varför något finns eller fungerar i kombination med en känsla, form eller ett uttryck. Mina skulpturer har även ljus, som gemensam nämnare, då de flesta lyser.

I min process arbetar jag mycket med att skissa växlande tvådimensionellt och växlande tredimensionellt, det gör att resultatet kan bli mera slumpartat än tanken kan färdigställa i sig självt. Det har varit ett återkommande sätt för mig, att arbeta med att bredda det visuella uttrycket och förlänga rummet, att arbeta både skulpturalt och tvådimensionellt, som ett medel för att beskriva helheten.

Mitt CV

Press

Om du vill kontakta mig för frågor eller beställningar, kan du maila mig på följande adress;

info@janinanilsson.com